De fleste kender til nærsynethed og langsynethed, men dertil kan man også have astigmatisme. Det er også muligt at have astigmatisme, uden at være hverken nærsynet eller langsynet. Når øjet skal korrigeres for astigmatisme, betyder det at lyset brydes anderledes i hornhinden, fordi den har en anderledes krumning.

Det betyder, at hornhinden ikke har en sfærisk rund form, men er mere elipseformet, som medfører at lyset brydes mere i det krummeste område, og mindre i det skarpe, som har en mindre krumning. Lysstrålerne møder derfor ikke nethinden samlet, og fører til at der dannes et uklart billede. I nogle tilfælde forårsages astigmatisme af en anderledes brydning i øjet.

Briller og skæve hornhinder

Når astigmatisme korrigeres i briller, opgives der en styrke og en akse. Det er fordi man kun korrigere det ene snit i en bestemt retning, sådan at brydningen i denne retning bliver ligesom brydningen i snittet der ligger på 90o. Så udjævner brilleglasset ujævnheden i hornhinden, og lyset som møder øjet bliver brudt ligeligt, og samles i et enkelt punkt på nethinden, og man vil kunne se et klart billede.Symptomer der kan være relaterede til astigmatisme inkluderer uskarpt syn på flere afstande, oplevelsen af skygger på bogstaver og at lige linjer er bøjede. Det kan også vise sig som hovedpine eller trætte og anstrengte øjne. Den gule linje viser hvordan lyset i horisontalt plan brydes kraftigere, end lyset på den blå linje som viser hvor lyset brydes svagere. Det medfører at lyset træffer øjet i to forskellige punkter, som derfor fører til uklart syn.

Anne B. Høyen
Autorisert Optiker


Se nogle af vores udvalgte briller nedenfor:

briller alle
 1. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Diane
  Fra kun 795,-
 2. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Ed
  Fra kun 795,-
 3. Hovedbilde av brillen Rolla, fra eXo Selection. En wayfarer, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Dylan
  Fra kun 795,-
 4. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Benjamin
  Fra kun 795,-
 5. Elton
  eXo
  Elton
  Fra kun 795,-
 6. Sugar Free
  eXo
  Sugar Free
  Fra kun 395,-
 7. Capella
  eXo
  Capella
  Fra kun 595,-
 8. Bellatrix
  eXo
  Bellatrix
  Regular Price 795,- Fra kun 477,-
 9. Extender
  Oakley
  Extender
  Fra kun 1395,-
 10. Hex Jector
  Oakley
  Hex Jector
  Fra kun 1395,-

Se alle vores briller!