De fleste kender til nærsynethed og langsynethed, men dertil kan man også have astigmatisme. Det er også muligt at have astigmatisme, uden at være hverken nærsynet eller langsynet. Når øjet skal korrigeres for astigmatisme, betyder det at lyset brydes anderledes i hornhinden, fordi den har en anderledes krumning.

Det betyder, at hornhinden ikke har en sfærisk rund form, men er mere elipseformet, som medfører at lyset brydes mere i det krummeste område, og mindre i det skarpe, som har en mindre krumning. Lysstrålerne møder derfor ikke nethinden samlet, og fører til at der dannes et uklart billede. I nogle tilfælde forårsages astigmatisme af en anderledes brydning i øjet.

Briller og skæve hornhinder

Når astigmatisme korrigeres i briller, opgives der en styrke og en akse. Det er fordi man kun korrigere det ene snit i en bestemt retning, sådan at brydningen i denne retning bliver ligesom brydningen i snittet der ligger på 90o. Så udjævner brilleglasset ujævnheden i hornhinden, og lyset som møder øjet bliver brudt ligeligt, og samles i et enkelt punkt på nethinden, og man vil kunne se et klart billede.Symptomer der kan være relaterede til astigmatisme inkluderer uskarpt syn på flere afstande, oplevelsen af skygger på bogstaver og at lige linjer er bøjede. Det kan også vise sig som hovedpine eller trætte og anstrengte øjne. Den gule linje viser hvordan lyset i horisontalt plan brydes kraftigere, end lyset på den blå linje som viser hvor lyset brydes svagere. Det medfører at lyset træffer øjet i to forskellige punkter, som derfor fører til uklart syn.

Anne B. Høyen
Autorisert Optiker


Se nogle af vores udvalgte briller nedenfor:

briller alle
 1. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995,- Special Price 795,-
 2. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995,- Special Price 695,-
 3. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795,- Special Price 555,-
 4. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795,- Special Price 475,-
 5. Moelv
  eXo
  Moelv
  Regular Price 595,- Special Price 415,-
 6. Moss
  eXo
  Moss
  Regular Price 195,- Special Price 155,-
 7. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595,- Special Price 535,-
 8. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595,- Special Price 475,-

Se alle vores briller!