Justering af briller – kan man gøre det selv?

Nogle gange kan det være nødvendigt at justere sine briller, hvis de ikke sidder optimalt bag ørerne, eller hvis brillerne sidder for højt oppe på ansigtet. I de tilfælde er der mange, der vælger at besøge optikeren for at få hjælp. Men er det muligt at gøre det selv?

Vi får ofte spørgsmål om justering af briller. Nogen undrer sig over hvad de skal gøre, hvis brillestangen er for lang, for kort, eller hvis det den bøjede ende bag øret ikke er helt så bøjet, som man ønsker det. Er det virkelig nødvendigt at besøge optikeren for at få dette ordnet? Svaret er nej! Det er nemlig noget, man nemt kan gøre derhjemme. Lad os se nærmere på det...

Justering af næsepuder:

Næsepuderne er meget standard, når du modtager brillerne. Nogle gange passer de fint, og andre gange ikke så godt. Disse er dog, som de fleste ved, meget nemme at justere selv. Man kan helt enkelt bruge sin tommel- og pegefinger til at tage fat i næsepuderne og bøje dem, som man ønsker. Tag ikke fat i selve næsepuderne for at bøje metallet, da du kan risikere at beskadige næsepuderne, men bøj i stedet metallet.

På denne måde kan du også justere hvor højt på næsen, brillen skal sidde. Jo længere næsepuderne er fra hinanden, desto længere nede på ansigtet vil brillen blive placeret. En kortere afstand mellem næsepuderne vil på den anden side medføre, at brillen vil sidde højere på næsen. Prøv dig gerne frem for at finde ud af, hvad der passer dig bedst.

Briller af plast med næsestøtte er ikke justerbar på næsen. Hvis man dog føler at brillen bliver for bred over næsen, kan man købe anti-glide næsepuder, som klistres fast på næsestøtten. De medfører at der afstanden ved næsen bliver smallere.

 • Faste nesputer før justering av neseputer

  Briller med faste nesputer kan justeres for å tilpasse plassering og komfort.
 • Faste neseputer etter justering av neseputer.

  For å heve brillen på nesen klemmes neseputer sammen, og for å senke dem tas de fra hverandre.
 • Briller uten neseputer uten antiskli

  Briller uten neseputer har færre justeringsmuligheter. Man kan enten stramme opp brillene bak øret, eller sette på antiskliputer over neseroten.
 • Briller uten neseputer med antiskli

  Ved å montere på antiskliputer kan man heve brillen, og sørge for at den sitter bedre på nesen. De vil også forhindre at brillene sklir ned på nesen.

Justering af brillestænger bag øret:

De mest almindelige problemer med brillestænger er længden. For nogen er de måske for korte, for andre for lange. I de tilfælde ville det vel være fint, hvis man kunne gøre noget ved det derhjemme? Det eneste man har brug for, er varmt vand eller en føntørrer.

Lad os sige, at brillestængerne er for lange. Løsningen på dette vil være at få enden af brillestangen bøjet ned bag øret. Det man gør, er at varme brillestangen op med en føntørrer på det sted, hvor man ønsker at bøje stangen. Varm jævnt rundt på hele området.

Efter du har varmet brillestangen i ca. 30 sekunder, kan man begynde at bøje lidt. Bøj forsigtigt men bestemt. Det er en fordel at holde brillestangen med begge hænder og placere tommelfingrene på undersiden, hvor du ønsker at bøje den. Så har du bedre kontrol over brillestangen og det buede stykke. Ofte er man nødt til at opvarme brillestangen flere gange under tilpasningen.

Er brillestangen derimod for kort, så den ikke bøjer sig bag om øret, er det nødvendigt at rette den ud for at få den til at passe bedre. Her gør man som beskrevet ovenfor, men i stedet for at bøje stangen endnu mere, retter man den ud. Derefter kan man eventuelt bøje stangen, hvor det passer bedre til øret.

 • Korte brillestenger

  Dersom brillestengen dine er for lange kan du justere vinkelen på dem som vist på bildet for å få dem til å sitte bedre.
 • Normale brillestenger

  Alle brillestenger kommer med en standard vinkel og lengde. Denne vil passe til de aller fleste, men for best komfort kan du justere vinkelen på stengene.
 • Lange brillestenger

  Dersom brillestengene dine er for korte, kan du vide ut vinkelen på dem. På denne måten vil stengene oppleves som lengre, og ikke sitte like hardt bak ørene.

Justering af vinklen på brillestænger:

Efter at have gået noget tid med favoritbrillerne, kan brillestængerne begynde at bøje sig udad. Dette er en almindelig slitage, som man kan opleve med alle typer briller. Men det er også noget, man kan rette selv.

Hvis det er en metalbrille, har man ikke brug for varme til at justere dette. Lad os sige, at begge brillestænger har en lige stor bue ud til hver side. Så kan man helt enkelt justere dette ved hjælp af næsebroen eller vinklen mellem glasset og der hvor brillestangen er fastgjort. Hvis det kun er den ene brillestang, der har fået en bue, justerer du denne i vinklen mellem glasset og Dersom det er kun den ene brillestangen som har fått en vinkel, justerer du denne i vinkelen mellom glasset og der hvor brillestangen er fastgjort.

Har du en plastbrille som skal justeres, har du igen brug for føntørren. På samme måde som ved metalbriller justerer du enten ved næsebroen eller i vinklen mellem glasset og der hvor brillestangen er fastgjort.

De bedste briller og de bedste råd får du hos ExtraOptical.dk!


Se alle våre briller her!


Se nogle af vores udvalgte briller nedenfor:

briller alle
 1. Hawkeye
  Ray-Ban
  Hawkeye
  Fra kun 1395,-
 2. ca6636/n
  Carrera
  ca6636/n
  Fra kun 995,-
 3. aor010O
  Adidas
  aor010O
  Fra kun 995,-
 4. aor004O/n
  Adidas
  aor004O/n
  Fra kun 995,-
 5. aor0110
  Adidas
  aor0110
  Fra kun 995,-
 6. Merriam
  eXo
  Merriam
  Fra kun 595,-
 7. Pollan
  eXo
  Pollan
  Fra kun 595,-
 8. Hopkins
  eXo
  Hopkins
  Fra kun 795,-
 9. Titanme
  eXo
  Titanme
  Fra kun 595,-
 10. Britannica
  eXo
  Britannica
  Regular Price 395,- Fra kun 259,-
 11. Leafly
  eXo
  Leafly
  Fra kun 595,-

Se alle vores briller!