Brilleglas som bliver mørke, når de udsættes for sol, kaldes fotokromatiske, eller helt enkelt farveskiftende glas. Denne type glas blev udviklet så tidligt som i 60erne, og baserer sig på en kemisk reaktion, når du udsættes for UV-stråling.

Farveskiftende glas indeholder millioner af molekylder af sølvklorid eller sølv-halogenid, som er indbygget i brilleglasset. Disse molekyler er gennemsigtige, hvis de kun udsættes for kunstig belysning, men når de udsættes for ultraviolette (UV) stråler fra solen, vil der ske en kemisk proces.

UV-strålerne får molekylerne til at ændre form og absorbere dele af det synlige lys, forårsaget af at brillerne bliver mørkere. Antal molekyler, som ændrer form, varierer med intensiteten af UV-strålingen. Processen er også reversibel, hvilket vil sige, at når glassede er taget væk fra solens stærke UV-stråler, går de tilbage til deres oprindelige form og slipper dermed alt lys igennem.Når glassene er helt nye behøver molekylene lengre tid før de aktiveres. Særlig i vinterhalvåret vil dette kunne by på utfordringer i Norge og Danmark da vi generelt sett har lite sol og mindre UV stråler som kan aktivere glassene. Dog, om man gir glassene noe tid, vil molekylene kunne gradvis blir raskere aktivert.

I en tidlig fase, da brilleglas faktisk var lavet af glas, lagde man molekylerne som en belægning udenpå glasset. Men i dag hvor brilleglas hovedsageligt er lavet af plast, sker produktionen af farveskiftende glas ved at glasset dyppes i et kemisk bad, hvor de fotokromatiske molekyler faktisk absorberes ind i glasset (til en dybde på ca. 150 mikrometer ind i plasten). Nutidens førende producent af fotokromatiske glas er Transitions.

Nutidens førende producent af fotokromatiske glas er Transitions®.


Køb fotokromatiske briller her!


Se nogle af vores udvalgte briller nedenfor:

briller alle
 1. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995,- Special Price 795,-
 2. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995,- Special Price 695,-
 3. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795,- Special Price 555,-
 4. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795,- Special Price 475,-
 5. Moelv
  eXo
  Moelv
  Regular Price 595,- Special Price 415,-
 6. Moss
  eXo
  Moss
  Regular Price 195,- Special Price 155,-
 7. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595,- Special Price 535,-
 8. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595,- Special Price 475,-

Se alle vores briller!