Brilleglas som bliver mørke, når de udsættes for sol, kaldes fotokromatiske, eller helt enkelt farveskiftende glas. Denne type glas blev udviklet så tidligt som i 60erne, og baserer sig på en kemisk reaktion, når du udsættes for UV-stråling.

Farveskiftende glas indeholder millioner af molekylder af sølvklorid eller sølv-halogenid, som er indbygget i brilleglasset. Disse molekyler er gennemsigtige, hvis de kun udsættes for kunstig belysning, men når de udsættes for ultraviolette (UV) stråler fra solen, vil der ske en kemisk proces.

UV-strålerne får molekylerne til at ændre form og absorbere dele af det synlige lys, forårsaget af at brillerne bliver mørkere. Antal molekyler, som ændrer form, varierer med intensiteten af UV-strålingen. Processen er også reversibel, hvilket vil sige, at når glassede er taget væk fra solens stærke UV-stråler, går de tilbage til deres oprindelige form og slipper dermed alt lys igennem.Når glassene er helt nye behøver molekylene lengre tid før de aktiveres. Særlig i vinterhalvåret vil dette kunne by på utfordringer i Norge og Danmark da vi generelt sett har lite sol og mindre UV stråler som kan aktivere glassene. Dog, om man gir glassene noe tid, vil molekylene kunne gradvis blir raskere aktivert.

I en tidlig fase, da brilleglas faktisk var lavet af glas, lagde man molekylerne som en belægning udenpå glasset. Men i dag hvor brilleglas hovedsageligt er lavet af plast, sker produktionen af farveskiftende glas ved at glasset dyppes i et kemisk bad, hvor de fotokromatiske molekyler faktisk absorberes ind i glasset (til en dybde på ca. 150 mikrometer ind i plasten). Nutidens førende producent af fotokromatiske glas er Transitions.

Nutidens førende producent af fotokromatiske glas er Transitions®.


Køb fotokromatiske briller her!


Se nogle af vores udvalgte briller nedenfor:

briller alle
 1. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Diane
  Fra kun 795,-
 2. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Ed
  Fra kun 795,-
 3. Hovedbilde av brillen Rolla, fra eXo Selection. En wayfarer, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Dylan
  Fra kun 795,-
 4. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Benjamin
  Fra kun 795,-
 5. Elton
  eXo
  Elton
  Fra kun 795,-
 6. Sugar Free
  eXo
  Sugar Free
  Fra kun 395,-
 7. Capella
  eXo
  Capella
  Fra kun 595,-
 8. Bellatrix
  eXo
  Bellatrix
  Regular Price 795,- Fra kun 477,-
 9. Extender
  Oakley
  Extender
  Fra kun 1395,-
 10. Hex Jector
  Oakley
  Hex Jector
  Fra kun 1395,-

Se alle vores briller!